Esa "Bluesministeri" Kuloniemi

Esa Juhani Kuloniemi (s. 4. marraskuuta 1956 Mikkeli) on kitaristi ja pitkäaikainen Yleisradion bluesmusiikkitoimittaja ja bluesin suurimpia henkisiä mesenaatteja Suomessa.

Honey B and the T-Bones -yhtyeessään Esalla on takanaan keikkailua 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Tähän sisältyy myös aikanaan ahkerimmin ulkomailla keikkailleen suomalaisyhtyeen maine. Osoituksena Kuloniemen ennakkoluulottomasta surffailusta musiikin ja kitarismin merillä on hänen vuonna 2006 ilmestynyt kollaasimainen sooloalbuminsa The Legend of Bicycle Bronson.

Bluesministeri Kuloniemen ansiolistaan kuuluu myös mm. instrumentaaliyhtye The Hypnomenin perustaminen, jäsenyys pitkäaikaisen soittokaverinsa Ilkka Helanderin Dr. Helander & His Medicine Men -bändissä ja Tuomari Nurmion Hunajaluut -kokoonpanossa.

Bluesministerin kyntäessä bluesin syvintä sarkaa nähdään hänen vasemmassa kädessään yleensä paksu slideputki.

Paitsi muusikkona ja toimittajana, on Kuloniemi toiminut myös kääntäjänä. Hän on suomentanut paljon tunnettuja blues- ja rockmuusikoita käsittelevää kirjallisuutta.

Kuloniemi syntyi Mikkelissä 1956 äidin puolelta musikaaliseen kotiin. Hänen varhaisiin esikuviinsa lukeutui brittipop-invaasion ohella muusikko-enot Seppo, Jouko ja Raimo Perälä sekä tarunhohtoinen mikkeliläiskokoonpano The Mysters ja siinä soittanut, perhetuttaviin kuulunut kitaristi Hannu Murto.

1960-luvun puolivälin jälkeen Esa kiinnostui brittibluesista, ja edelleen sen myötä mustasta amerikkalaisesta bluesista, mikä johti elinikäiseen rakkauteen afroamerikkalaista musiikkiperinnettä kohtaan. Aluksi rumpuja soittanut Kuloniemi vaikutti 70-luvun alusta vuoteen 1977 kitaristina mikkeliläisyhtyeissä Hound Dogs ja FBI.

Armeijan jälkeen hän tutustui tulevaan vaimoonsa Aija Puurtiseen, jonka veljen, rumpali Ismo Puurtisen kanssa Esa perusti Juvalla yhtyeen White Leak. Tästä kokoonpanosta muotoutui kesällä 1982 ulkoilmatapahtumassa Mikkelissä ensin Go-Go Shoes -nimellä yhden keikan tehnyt trio, jossa soitti Kuloniemen ja Ismo Puurtisen ohella myös uunituore basisti Aija Puurtinen. Samana syksynä Helsinkiin muuttaneen yhtyeen nimeksi vaihtui Honey B. and the T-Bones, joka jatkaa edelleen toimintaansa Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen luotsaamana.

Kuloniemi on toimittanut Yleisradiolle erilaisia blues- ja juurimusiikkiaiheisia ohjelmia vuodesta 1986. Tähän sisältyy viikoittaisen Ulvovat sudet -ohjelman teko koko Radiomafian olemassaolon ajan 1990-2003. Vuodesta 2003 hän on toimittanut Radio Suomessa Bluesministeri-nimistä ohjelmaansa. Kuloniemi vaikutti myös YleQ:n kiitetyssä makasiinityyppisessä Popstudio-päiväblokissa. Kuloniemen journalistiseen toimintaan on kuulunut Soundi-lehden avustajuus vuodesta 1986. Hän on kirjoittanut myös Muusikko- ja Riffi -lehtiin.

Pirkanmaan Blues-yhdistys - Blues Lovers ry:n vuosittain jaettava blues & roots-musiikin erityispalkinto Jemma (käsintehty taidepuukko) myönnettiin vuonna 2009 Esa Kuloniemelle laaja-alaisesta juurimusiikin tietämyksestään, muusikontaidoistaan, käännöstöistään ja monesta muusta aiheeseen liittyvästä toiminnasta.

 
 

©2022 Erikoistuote Syvänen - MMD Networks Oy