Esa Pulliainen

Esa Pekka Pulliainen (s. 1. tammikuuta 1957 Helsinki) on suomalainen kitaristi. Hänet tunnetaan Agents-yhtyeen kitaristina ja sovittajana. Hän on myös tuottanut muiden artistien levyjä. Vuonna 2003 Esa Pulliaiselle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto.

Pulliainen työskenteli ensin eri yhtyeiden roudarina ennen liittymistään Tuomari Nurmion Köyhien ystävät -yhtyeeseen. Hän oli mukana yhtyeen ainoaksi jääneellä levyllä Kohdusta hautaan vuonna 1979. Köyhien ystävien hajottua Pulliainen ja osa sen muusta jäsenistöstä perustivat Agents-yhtyeen.

Esa Pulliainen on tunnettu myös luomastaan, niin sanotusta ”Agents -soundista”, jonka on sanottu yhdistelevän 1960-luvun rautalankamusiikkia, rockia ja iskelmää. Vuosina 1979-2006 hän käytti yleensä vaaleansinistä, Suomen lipulla koristettua Fender Stratocaster -sähkökitaraa, jonka perusteella F-Musiikki teetti aikanaan erän replikoita.

Esa on tehnyt myös sävellyksiä, esimerkiksi "Luonasi"-kappale on Esan säveltämä ja sanoituksen Esa on tehnyt yhdessä Jorma Kääriäisen kanssa. Suurin osa Esan sävellyksistä on julkaistu Agentsin levyillä. Myös Tuomari Nurmion Kohdusta hautaan -levyllä on yksi Esan säveltämä instrumentaalikappale 7-Ender sekä joitakin Tuomari Nurmion ja Esa Pulliaisen yhteissävellyksiä kuten Ankara. Lisäksi Esa on tehnyt sävellyksiä myös mm. Milanalle, Kari Tapiolle, The Swinghufvuds-yhtyeelle, The JP'sille ja Fourbangersille.

Esa Pulliaisella on myös kokoonpano Esa Pulliainen C-Combo joka aloitti vuonna 2008 nimellä Esa Pulliainen Cocktail Combo. Yhtye aloitti toimintansa aluksi instrumentaaliyhtyeenä jolloin vuonna 2013 julkaistiin instrumentaalilevy yhtyeen nimellä. Nykyään yhtye tekee yhteistyötä Mr. Breathlessin ja muiden artistien kanssa, esimerkiksi Mr. Breathlessin kanssa on ilmestynyt uusi albumi nimeltään Keep On Rockin'.

 
 

©2021 Erikoistuote Syvänen - MMD Networks Oy